ЕС и съседните му държави се ангажират със засилен контрол върху управлението на рибарството в Средиземно и Черно море

Снимка: oceans-and-fisheries.ec.europa.eu

Сред основните мерки, които ЕС и съседните му държави се споразумяха в Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM), са въвеждането на нови инструменти за проследяване на дейността на всички флотове, извършващи риболов в Средиземно и Черно море, и споделянето на различните многогодишни планове за управление (МПУ). Новият механизъм ще осигурява последващи действия в случаите на неспазване, посредством подходящи и пропорционални мерки. За да се консолидират съвместните усилия в Средиземно море и да се гарантира, че мерките водят до резултати по места, патрулен кораб на Европейската агенция за контрол на рибарството (EFCA) ще бъде на постоянно дежурство и през настоящата година.

Прочети повече

Споразумението относно закон за възстановяване на природата е факт

Снимка: www.europarl.europa.eu, Nature restoration supports the recovery of damaged ecosystems and bring more nature and biodiversity back everywhere. © J. Lund AdobeStock

Комисията приветства предварителното споразумение, постигнато на 9 ноември 2023 между Европейския парламент и Съвета относно Закона за възстановяване на природата. След като бъде приет и приложен в държавите — членки на ЕС, законът ще бъде ключов принос за постигането на неутралност по отношение на климата до 2050 г. и за повишаването на готовността и устойчивостта на Европа спрямо последиците от изменението на климата.

Прочети повече

Комисията приветства окончателното споразумение относно портфейла на ЕС за цифрова самоличност

Комисията приветства окончателното споразумение, постигнато на 8 ноември 2023 от Европейския парламент и Съвета на ЕС на последната тристранна среща относно Регламента за въвеждане на европейски портфейли за цифрова самоличност. С това приключва работата на съзаконодателите за прилагане на резултатите от предварителното политическо споразумение, постигнато на 29 юни 2023 г., относно правна рамка за цифрова самоличност в ЕС — първата надеждна и сигурна рамка за цифрова самоличност за всички европейци.

Прочети повече

ЕС и Япония сключват историческо споразумение относно трансграничните потоци от данни в рамките на икономическия диалог на високо равнище

В рамките на срещата на министрите на търговията на Г-7 в Осака ЕС и Япония сключиха историческо споразумение за по-лесно, по-евтино и по-ефективно извършване на стопанска дейност в онлайн пространството. Споразумението беше сключено по време на икономическия диалог на високо равнище между ЕС и Япония, председателстван съвместно от изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, японския министър на икономиката, търговията и промишлеността Нишимура Ясутоши и японския министър на външните работи Йоко Камикава.

Прочети повече

Покана за професионалистите от сектор Творчески индустрии за участие в бизнес срещи по време на CIMIx - Creative Industries meet Industry 2024 - The Crossover Edition

Enterprise Europe Network – Русе кани професионалистите от сектор Творчески индустрии на конференция и б2б срещи за търсене на потенциални бизнес и технологични партньори в рамките на CIMIx - Creative Industries meet Industry 2024 - The Crossover Edition, които ще се проведат на 18 и 19 януари 2024 във Виена, Австрия и онлайн.

Прочети повече

Покажи още новини