Десет европейски града и техните планове за постигане на климатична неутралност до 2030 г. са отличени със „Знак за мисия на ЕС“

На 12 октомври 2023 десет европейски града получиха „Знак за мисия на ЕС“ в областта на климатично неутралните и интелигентни градове, която е една от мисиите на ЕС по рамковата програма „Хоризонт Европа“. Този знак е важно отличие, което служи като признание за разработените от градовете планове да постигнат климатична неутралност още до 2030 г. Неговата роля е да улесни достъпа на тези градове до публично и частно финансиране за постигането на поставените цели.

Отличените градове са: Сьондерборг (Дания), Манхайм (Германия), Мадрид, Валенсия, Валядолид, Витория-Гастейс и Сарагоса (Испания), Клагенфурт (Австрия), Клуж-Напока (Румъния) и Стокхолм (Швеция).

Прочети повече

Комисията предлага възможности за риболов за 2024 г. в Средиземно море и Черно море

На 10 октомври 2023 Комисията прие предложението си за възможностите за риболов за 2024 г. по отношение на Средиземно море и Черно море. С него се насърчава устойчивото управление на рибните запаси в тези две морета и се изпълняват политическите ангажименти, поети в декларацията MedFish4Ever и Декларацията от София.

Прочети повече

ЕС стартира три нови космически мисии за валидиране на нови технологии и иновации на орбита

На 9 октомври 2023 с полет VV23 от европейския космодрум във Френска Гвиана на борда на европейската ракета-носител Vega стартираха три нови мисии за орбитална демонстрация и валидиране (ОД/ОВ) в рамките на програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Трите мисии — шест спътника и девет експеримента, ще позволят изпитването на технологии с голямо разнообразие от приложения, които са описани подробно по-долу.

Прочети повече

Комисията приветства завършването на ключовото законодателство „Подготвени за цел 55“, което дава възможност на ЕС да надхвърли целите за 2030 г.

На 9 октомври 2023 Комисията приветства приемането на двата последни стълба на своя законодателен пакет „Подготвени за цел 55“ за постигане на целите на ЕС в областта на климата до 2030 г. В навечерието на ключовата конференция на ООН за климата (COP28) и изборите за Европейски парламент през следващата година този пълен пакет от законодателни актове показва, че Европа изпълнява обещанията си към гражданите и международните партньори да играе водеща роля в действията за климата и да оформи екологичния преход в полза на гражданите и промишлеността.

Прочети повече

FRIEND CCI: 2-ра отворена покана за предложения за проекти, предназначена за МСП

Проектът FRIEND CCI има за цел да допринесе за подобрена устойчивост на европейската индустриална екосистема от творчески и културни индустрии (CCI) и за нейната зелена и цифрова трансформация, като подкрепя МСП, предлагайки им финансова подкрепа под формата на безвъзмездни средства, насочени към разработване и изпълнение на междусекторни проекти с фокус върху въвеждане на иновации както на ниво продукти, така и на ниво процеси/технологии, със специално внимание към нуждите, свързани с двойния преход.

Прочети повече

Покажи още новини