Икономическа прогноза от зимата на 2023 г.: Икономиката на ЕС ще избегне рецесията, но неблагоприятните условия са още налице

Почти една година след като Русия започна военната агресия срещу Украйна, икономиката на ЕС навлезе в 2023 г. в по-добро състояние от прогнозираното през есента. Според зимната междинна прогноза перспективите са за по-висок растеж през тази година — 0,8 % в ЕС и 0,9 % в еврозоната. Очаква се и двете зони да избегнат с малко техническата рецесия, която се очертаваше за началото на годината. Освен това според прогнозата очакваните стойности на инфлацията както за 2023 г., така и за 2024 г., са леко занижени.

Прочети повече

Комисията предприема действия за подобряване на защитата на работниците благодарение на нови гранични стойности на експозиция на олово и диизоцианати

Комисията предприе действия за по-нататъшно подобряване на защитата на работниците от рисковете за здравето, свързани с експозицията на опасни химикали — олово и диизоцианати. Що се отнася до оловото, значително намалената гранична стойност на експозиция ще спомогне за предотвратяване на здравословни проблеми на работниците, например засягане на репродуктивните функции и развитието на плода. Нова гранична стойност на експозиция на диизоцианати ще предотврати случаи на астма и други респираторни заболявания.

Прочети повече

ЕС—Индия: нов Съвет по търговия и технологии, който ще играе водеща роля в областта на цифровата трансформация, екологичните технологии и търговията

На 6 февруари 2023 ЕС и Индия укрепиха отношенията си на стратегически партньори, като създадоха нов Съвет по търговия и технологии (СТТ). Новият СТТ ще задълбочи стратегическия ангажимент между двамата партньори в областта на търговията и технологиите. Това стана след обявяването от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Индия Нарендра Моди на 25 април 2022 г. в Ню Делхи. Той ще бъде съпредседателстван от страна на ЕС от изпълнителните заместник-председатели Маргрете Вестегер и Валдис Домбровскис, а от индийска страна — от Субрахманям Джайшанкар, министър на външните работи, Пиюш Гоял, министър на търговията и промишлеността, и Ашвини Вайшнау, министър на електрониката и информационните технологии.

Прочети повече

Представяне на новата социална медия за творци Panodyssey в Стара Загора

Социалната медия, посветена на писането и творчеството Panodyssey, която дава шанс на авторите да публикуват творбите си и да печелят от тях, бе представена в Стара Загора на 20 април 2023.

Прочети повече

План за промишлеността в контекста на Зеления пакт: водеща роля за европейската промишленост с нулеви нетни емисии

На 1 февруари 2023 Комисията представи план за промишлеността в контекста на Зеления пакт, с който да се повиши конкурентоспособността на европейската промишленост с нулеви нетни емисии и да се подкрепи бързият преход към неутралност по отношение на климата. Планът има за цел да се осигурят по-благоприятни рамкови условия за разширяването на производствения капацитет на ЕС за технологии и продукти с нулеви нетни емисии, необходими за постигане на амбициозните цели на Европа в областта на климата.

Прочети повече

Покажи още новини