ЕС—Индия: нов Съвет по търговия и технологии, който ще играе водеща роля в областта на цифровата трансформация, екологичните технологии и търговията


На 6 февруари 2023 ЕС и Индия укрепиха отношенията си на стратегически партньори, като създадоха нов Съвет по търговия и технологии (СТТ). Новият СТТ ще задълбочи стратегическия ангажимент между двамата партньори в областта на търговията и технологиите. Това стана след обявяването от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Индия Нарендра Моди на 25 април 2022 г. в Ню Делхи. Той ще бъде съпредседателстван от страна на ЕС от изпълнителните заместник-председатели Маргрете Вестегер и Валдис Домбровскис, а от индийска страна — от Субрахманям Джайшанкар, министър на външните работи, Пиюш Гоял, министър на търговията и промишлеността, и Ашвини Вайшнау, министър на електрониката и информационните технологии.

Работни групи

В бързо променящата се геополитическа среда ЕС и Индия имат общ интерес в гарантирането на сигурност, просперитет и устойчиво развитие въз основа на споделени ценности. СТТ ще осигури политическото направляване и необходимата организация за координиране на подходите и за постигане на напредък в техническата работа. С цел полагането на основи, двете страни се споразумяха да работят в критични области като свързаност, зелени технологии и устойчиви вериги на доставки.

Срещите на министрите от СТТ ще разчитат на подготвителната работа от три работни групи, които ще проведат заседание в срок две седмици, за да организират работата си:

  • Стратегически технологии, цифрово управление и цифрова свързаност: групата ще работи съвместно в области от взаимен интерес като цифрова свързаност, изкуствен интелект, 5G/6G, високопроизводителни и квантови изчисления, полупроводници, облачни технологии, киберсигурност, цифрови умения и цифрови платформи.
  • Зелени технологии и технологии за чиста енергия: тази група ще се съсредоточи върху зелените технологии, включително инвестиране и стандарти, с акцент върху научните изследвания и иновациите. Областите за проучване могат да бъдат чиста енергия, кръгова икономика, управление на отпадъците, пластмаси и отпадъци в океаните. Тя също така ще насърчава сътрудничеството между инкубаторите на ЕС и Индия, МСП и стартиращите предприятия.
  • Търговия, инвестиции и устойчиви на въздействие вериги за създаване на стойност: групата ще работи върху устойчивостта на въздействие на веригите на доставки и достъпа до критични компоненти, енергия и суровини. Тя ще работи и за преодоляване на съществуващите пречки пред търговията и на глобалните търговски предизвикателства чрез насърчаване на сътрудничеството в рамките на многостранни форуми. Тя ще работи за насърчаване на международни стандарти и сътрудничество за справяне с глобалните геополитически предизвикателства.

Отделно от СТТ ще продължат трите направления на двустранни преговори в областта на търговията, инвестициите и географските указания. Диалогът на високо равнище в областта на търговията и инвестициите ще продължи да бъде основният орган за управление на тези преговори. В допълнение, форумът на високо равнище между ЕС и Индия за цифрови инвестиции (ФЗД) може да бъде организиран заедно с първата среща на министрите от СТТ.

Следващи стъпки

Срещите на министрите от СТТ ще се провеждат поне веднъж годишно, като мястото на провеждане ще се редува между ЕС и Индия. Към днешна дата трите работни групи са създадени и ще започне тяхното сътрудничество. Първата среща на министрите ЕС—Индия е планирана да се проведе през пролетта на 2023 г.

Контекст

Партньорството с Индия е едно от най-важните през следващото десетилетие и укрепването на това партньорство, включително чрез СТТ, представлява приоритет. Сътрудничеството в рамките на СТТ следва да се съсредоточи върху ключови въпроси от споделено стратегическо значение, включително в областта на търговията, надеждните технологии и сигурността, по-специално по отношение на предизвикателствата, породени от конкурентни модели на управление. В този контекст сътрудничеството в областта на научните изследвания и иновациите е важно, за да се отключи съществуващият потенциал.

Съветът по търговия и технологии ЕС—Индия е вторият такъв двустранен форум за ЕС и първият за Индия, създаден с някой от нейните партньори. ЕС и САЩ стартираха СТТ през юни 2021 г. То ще допълни вече започналите партньорства в областта на цифровите технологии с партньори от Азия, които са част от стратегията на ЕС за сътрудничество в Индийско-Тихоокеанския регион.

За повече информация

Съвместно изявление на СТТ ЕС—Индия

Техническо задание на СТТ ЕС—Индия

По информация на Европейската комисия, IP/23/596