Обявени са победителите в конкурса „Моята пандемична история“, организиран от новата социална медия Panodyssey, сред които е и български автор

Обявиха победителите в конкурса „Моята пандемична история“ (“My Pandemic Story”), организиран от новата социална медия, посветена на творците Panodyssey. Сред отличените финалисти е и единствената българска авторка Теодора Събева.

Организаторите с интерес и вълнение са прочели всички интерактивни и творчески истории, представящи по уникален начин както леки преживявания, така и по-интензивни, но всички заслужаващи да бъдат прочетени в един безгрижен и приятен момент.

В конкурса участие са взели 40 автора от Европа с текстове на френски и английски език, които са направили състезанието изключително ангажиращо с отличното си представяне.

Отличените автори са в следните категории:

Награда за най-добра история на френски език

Наградата за най-добър френски разказ е за Лор Жерар, който се нарежда на първо място със своята творба "2020, j'ai fait tomber le masque”. Наградата се присъжда за нейните впечатляващи творчески и писателски умения и нейната способност да въвлича читателя дълбоко в историята и да предава емоции, която е абсолютно похвална.

„2020 е мрачна година за много французи. Затваряне. Изолация. Лишения… С една дума: ад. За някои това беше просто поредният заговор на нашите мили лидери да ни контролират, да ни разбият. За други, това бе лудата надежда да видят как светът се променя, за да даде шанс на Земята да се излекува...“

Награда за най-добра история на английски език

Наградата за най-добър английски разказ е за Теодора Събева, която е отличена с първо място за своя разказ “Who stole the rainbows?” („Кой открадна дъгите?“). Наградата се присъжда заради способността и да използва метафори и да прави всичко толкова истинско и в същото време приятно за четене. Дъгите са вълшебни, както и нейната история!

„Беше „възходът“ на 2020 г. Бях едва тийнейджър и се подготвях за „най-доброто лято в живота си“. Топлият и ранен летен бриз изпълни сърцето ми с вълнение за предстоящите празници. Нямах търпение да дочакам последния звън на училищния звънец. Когато дърветата се раззелениха и слънцето грееше по-ярко, над главите на всички се появи голям буреносен облак. Започна с дъжд от слухове за страшен и непознат вирус, разпространяващ се по света, заплашващ всички...“

Награда за най-четена история

Награда получават и авторите с най-голям брой читатели на своите творби, с които участват в конкурса. Това са Макдонал Жан-Луи, чийто разказ “Aux fines herbes ce trouble mental” има 3692 читатели и Ив Мари Гюстав с 1410 читатели на неговия разказ “Lettre à ma mère pour dévider l'aube".

„Когато имам история за разказване, особено обичам да се позовавам на Лукреций, този римски философ и поет. Спомням си, че през 2018 един учител ми каза нещо, което беше особено интересно и което взех присърце и до днес, пазейки този сладък спомен. Той каза: „след като сте преживели болест или нещо, което ви е наранило, то не се лекува психически, ще трябва да живеете с него и оставете времето да се погрижи за това...““

„Скъпа Мамо,

За да живееш. Трябва да рискуваш. Казват другите. Винаги съм се съмнявал в това изречение, докато не го открих в думите на един писател-философ по време на интервю. Накратко! Не знам откъде да започна да ти разказвам за моите изключително интимни преживявания, да ти разкажа за нещата, които преживях по време на пандемията. Нали знаеш! Майка...“

Наградите за победителите са Дигитален трофей и специално представяне в уебсайтовете на партньорите на Panodyssey – отличените творби ще бъдат отбелязани в началната страница на медията Panodyssey, промотирани в бюлетини и други социални мрежи. Ще бъде създаден специален подкаст за тях - интервю с американската журналистка Danielle Hampson , което ще бъде излъчено в The Authors' Show. Английските истории ще бъдат публикувани в онлайн медията Worldcrunch.

Новата социална медия Panodyssey се финансира от програма Творческа Европа, като Бизнес център за подпомагане на МСП – Русе е единственият партньор от България. Общата цел е да популяризира европейската културна социална мрежа, която насърчава творчеството в дигиталния свят и свързва писатели, журналисти и създатели на съдържание, като същевременно зачита интелектуалната собственост и гарантира качеството и точността на информацията.